AKTA PENAGIH DADAH RAWATAN DAN PEMULIHAN 1983 PDF

Akta Dadah Berbahaya (ADB) telah dipinda pada tahun sebagai tanda dasar . di bawah Akta Akta Penagih Dadah (Rawatan dan Pemulihan). Akta dadah berbahaya (Akta ) & Akta penagih dadah (rawatan dan pemulihan) (Akta ) dan peraturan-peraturan & kaedah-kaedah: (hingga . Articles citing Definisi penagih dan ketagihan menurut Akta Penagih Dadah ( Rawatan dan Pemulihan) (Pindaan ) dan akta-akta lain yang berkaitan.

Author: Nesida Shaktigrel
Country: Papua New Guinea
Language: English (Spanish)
Genre: Love
Published (Last): 16 June 2014
Pages: 82
PDF File Size: 4.81 Mb
ePub File Size: 3.56 Mb
ISBN: 541-9-55557-920-4
Downloads: 83494
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kazitaur

Walaupun anda boleh menggunakan hak untuk berdiam diri semasa siasatan polis, anda dinasihatkan untuk memberikan kenyataan dan memaklumkan kepada pihak polis mengenai butir-butir bahan yang boleh digunakan untuk pembelaan diri walaupun tidak secara khusus diminta oleh pegawai rakaman: Chief keyboardist at Asklegal.

Click here for the English version ] Di Malaysia, dadah berbahaya sentiasa dianggap sebagai ancaman kepada masyarakat.

Seksyen 39A 1 dan 39A 2 di dalam ADB menyenaraikan peningkatan penalti jika dadah yang dimiliki melebihi berat yang tertentu. Oleh sebab itu, sangat penting untuk anda mempunyai asas kefahaman tentang undang-undang dadah di Malaysia, walaupun ean bukan seorang pengguna atau penyeludup.

Terdapat tiga kesalahan dadah yang boleh membabitkan anda. Tiga kesalahan berkaitan dadah ini adalah kegunaan peribadi, pemilikan, dan mengedar. Anda juga mungkin menghadapi penahanan tanpa bicara di bawah Akta Dadah Berbahaya Langkah-Langkah Pencegahan Khasdi mana seseorang boleh ditahan di bawah perintah menteri bagi suatu tempoh rrawatan melebihi dua tahun jika dikaitkan atau terlibat dalam pengedaran dadah.

Anda berkemungkinan tidak dibenarkan diikat jamin.

Pihak pendakwa menunjukkan anda mempunyai jagaan fizikal dan mengawal dadah, atau apa-apa di mana dadah tersebut telah berbungkus seperti kotak, beg, parcel, dan lain-lain. Butiran ini mungkin membolehkan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan terperinci dan juga boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika anda didapati bersalah.

Walau bagaimanapun, ini tidak terhad kepada hukuman keras. Tujuan ikat jamin digunakan adalah kerana perbicaraan mahkamah boleh mengambil masa yang agak lama dan ketika proses tersebut, anda boleh dibenarkan balik ke rumah dengan jaminan atau direman ditahan di penjara sehingga tamat perbicaraan.

  BALOMA MALINOWSKI PDF

Kedua-dua ini ditempatkan di seksyen 37 ADB, yang menyediakan senarai prasangka yang boleh digunakan dalam kes-kes dadah. Untuk meringkaskan bagaimana prasangka memiliki berlaku, bayangkan situasi ini:.

Prasangka adalah pendirian legal yang membolehkan mahkamah untuk menganggap kewujudan fakta tertentu berdasarkan bukti dan sokongan fakta lain. Seksyen 37 da sebenarnya agak luas, jadi anda boleh mengetahuinya dengan lebih lanjut di sini.

Setiap daripada kesalahan ini mempunyai hukuman yang berbeza dan cara mahkamah menentukan jika anda bersalah atau tidak aktw berbeza. What they do can extend to your tenants as well.

Ambil dadah untuk tambah tenaga, katanya…

Perkara ini akan dijelaskan lagi dalam point ketiga. Rawafan membuktikan kesalahan mengedar dadah, pertamanya pendakwaan perlu membuktikan bahawa anda memiliki dadah berbahaya dan pemilikan itu bertujuan untuk mengedarkan dadah tersebut.

Terbaru, hukuman mati mandatori sekali lagi mendapat perhatian Menteri Perundangan Azalina Othman yang menggesa kajian semula hukuman mati mandatori. Terima kasih kepada pengumuman di dalam pesawat kerana sering memaklumkan hukuman mati menanti anda jika terlibat najis dadah namun, apa yang mungkin anda daj tahu adalah….

Perbuatan dan elemen mental niat dan kesalahan ketiga-tiga asas ini diperlukan untuk mencari seseorang yang bersalah kerana memiliki dadah.

Rumah anda juga boleh disita rawatah barangan lain Imej dari Florida Politics. This article is for general informational purposes only and pemuulihan not meant to be used or construed as legal advice in any manner whatsoever. Jika berat dadah yang dijumpai pada anda melebihi berat sebenar yang ditetapkan dalam seksyen 37 da Akta Dadah Berbahaya, maka ia boleh dianggap bahawa anda sedang mengedar dadah tersebut.

Tempoh tahanan reman boleh menjangkau masa yang lama tidak kurang dari setahun kerana proses perbicaraan turut memakan masa. Dalam kebanyakan kes dimana orang ditangkap dengan najis dadah, mereka akan mendakwa bahawa mereka tidak tahu dadah tersebut ada di situ.

Menurut beberapa laporan berita, kerajaan dikatakan telah bersetuju untuk meminda undang-undang untuk memberikan pemulihab budi bicara pada mahkamah untuk mengenakan bentuk hukuman yang lain selain dari hukuman mati. Jadi bagaimana pihak mahkamah menentukan perkara itu sahih atau tidak? Hukuman mati mandatori mungkin akan dimansuhkan. Konsep legal bagi memiliki memerlukan tiga asas utama yang akan dibuktikan iaitu jaga, kawal dan tahu.

  CAPITAL E INTERES EUGEN VON BOHM-BAWERK PDF

Seksyen 41B 1 Akta Dadah Berbahaya: Sebelum ini, hukuman mati kerana mengedar dadah adalah mengikut budi bicara dimana mahkamah mempunyai pilihan untuk menghukum pesalah dengan hukuman penjara selain dari hukuman mati mengikut kesesuaian. Bagaimana juga pihak mahkamah menentukan sama ada anda bersalah kerana memiliki dadah atau lebih parah, mengedar dadah? All articles have been scrutinized by a practicing lawyer to ensure accuracy.

Hal ini bermaksud, jika anda bersalah memiliki dadah di bawah seksyen 39A 2 atau mengedar dadah, mahkamah tidak boleh menggunakan budi bicaranya untuk melepaskan anda dengan jaminan tetapi anda akan ditahan reman sehingga perbicaraan tamat.

Anda diminta untuk berhenti dan diperiksa ketika sedang membawa beg rakan. Jika berat dadah ini melebihi berat ambang cth 15 gram heroin, 50 gram Methamphetamine atau gram Cannabismaka kesalahan pengedaran dadah akan terbukti.

Akta Penagih Dadah (Rawatan dan Pemulihan)

Malangnya, anda tidak tahu bahawa ada dadah yang tersorok di dalam beg tersebut dan anda telah disabit salah kerana memiliki dadah. Jawapannya – Prasangka presumptions. Untuk meringkaskan bagaimana prasangka memiliki berlaku, bayangkan situasi ini: Perubahan dalam undang-undang hanya berlaku pada tahun Namun, jika anda disabit kesalahan memiliki sejumlah kuantiti berat dadah atau mengedar dadah, ikat jamin adalah tidak dibenarkan.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa tokoh terkemuka di Malaysia telah berpendapat terdapat keraguan terhadap keberkesanan hukuman mati mandatori dalam menghalang pengedaran dadah dan – tidak berkaitan dengan artikel ini – membunuh.

Click dxn for rawxtan English version ].

Walau bagaimanapun, agak mengejutkan apabila mengetahui hukuman mati tidak seharusnya wajib